FRI FRAKT! Du kan betale med VIPPS, Visa eller Mastercard.



Selvlaget mat på turen

Publisert av Dingsebua redaksjon den

Mat du lager selv på tur smaker alltid best. Her er fire herlige oppskrifter fra vår ambassadør Ida @skogskokken Vikingstad.

Du kan lese mer om Ida her...

Ida forteller:

"Min interesse for friluftsliv startet for fullt da jeg bodde på Svalbard i 2015. Da jeg flyttet hjem fortsatte jeg og min turvenninne å gå lange, fine turer, og vi merket begge to at det hadde vært godt med varm mat på tur som ikke besto av "rett i koppen" og varmt termosvann.

På neste tur tok vi med oss pannekakerøre på en flaske og stormkjøkken, og det ble begynnelsen på eventyret som skogskokken. I lang tid gikk det i pannekaker og pannebrød på overnattingsturer. Det var først da jeg flyttet til Oslo der jeg bodde i en bitteliten studentleilighet med et enda mindre kjøkken at jeg ble mer og mer glad i å eksperimentere på stormkjøkkenet ute!

Én av mine favoritter på tur er pizza. Dette er enkelt og raskt å lage, og metter godt. Jeg lager som regel pizzabunnen på forhånd før tur, men det fungerer helt supert med ferdig pizzabunn fra butikken. Det kan kjøpes som langpannebunn som formes slik at de får plass i stekepanna eller du kan kjøpe mini-pizzabunner, både ferske og fryste versjoner.

Se også: Turkopper fra Dingsebua her...

Jeg syns det er ekstra godt å bruke sopp fra skogen som fyll på pizzaen. Da legger jeg ofte turen til et område jeg enten vet det finnes sopp langs stien eller et område med mye skog som har potensiale for sopp. Dette gjør turen enda koseligere og mer spennende. Jeg finner en indre ro av å sanke sopp eller bær på tur."

Her er Ida sine tips til hva du kan lage på turen din. Nederst finner du også en utstyrsliste.

Pizza

Til to pizzabunner trenger du

  • 2,2 dl mel (erstatt gjerne noe med sammalt hvete eller fibra for en sunnere variant)
  • 1/5 pose tørrgjær (eller 1 ts bakepulver)
  • 1/3 ts salt
  • Spe med lunket vann eller melk (ca 1,5 dl)

 Fyll

  • hvit eller rød pizzasaus
  • spekeskinke
  • rødløk
  • sopp plukket i skogen (piggsopp, kantarell)
  • tomat
  • ost
  • ruccola

Slik gjør du det

  1. Bland sammen de tørre ingrediensene.
  2. Hell i vann og bruk hendene til å elte deigen.
  3. Legg deigen i en boks dersom du ikke allerede har blandet det sammen i en, og fordel litt ekstra mel over deigen som du bruker til å forme pizzabunnen på tur.
  4. På tur steker du først sopp og rødløk i smør på svak varme mens du røret jevnlig slik at det ikke svir seg. Dryss litt salt over mot slutten.
  5. Trykk i det ekstra melet i deigen og form den til pizzabunn! Trykk den gjerne ut i stekepanna etter at du har fordelt litt smør utover slik at bunnen ikke setter seg fast.
  6. Stek bunnen på svak varme. Bruk lokk dersom du har. Da blir deigen stekt raskere.
  7. Snu deigen og fordel fyllet over. Igjen er det lurt å ha et lokk eller aluminiumsfolie slik at osten smelter raskere.
  8. Servér pizzaen med ruccola og noe godt i turkoppen!

 

Alt-i-ett-gryte

En alt-i-et-gryte passer godt til middag både på dagstur og til lengre turer. Dersom du ikke har mye erfaring med å lage mat ute, kan dette være en fin plass å starte! Er du like glad i fredagstaco som meg, vil du også like denne tacogryta!

Til to - tre personer trenger du

  • 1 løk
  • 1,5 gulrot
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1/2 boks kikerter og/eller 1 boks linser
  • 1/2 boks kidneybønner
  • 1/2 pakke tacokrydder
  • 1/2 terning grønnsaksbuljong
  • 1/2 boks philadelphia ost
  • Paprika
  • Tomater
  • Smør til steking
  • Mais
  • Vårløk
  • Tortillachips
  • Revet ost

Slik gjør du det

  1. Hakk opp løk, gulrøtter og paprika.
  2. Stek løk og gulrot i litt smør på svak varme. Rør slik at det ikke svir seg.
  3. Skyll kikerter/linser og kidneybønner godt med vann.
  4. Tilsett hakkede tomater, kikerter/linser, kidneybønner, tacokrydder og grønnsaksbuljong.
  5. La det småkoke i 5 minutter på svak varme. Husk å røre jevnlig slik at det ikke svir seg i bunn.
  6. Tilsett tomater, paprika og philadelphia ost og kok i 5 minutter til.
  7. Servér tacogryten med mais, vårløk, revet ost og tortillachips.
  8. Du kan også lage tacogryten med kjøttdeig dersom du liker det bedre. Da kan du erstatte noe eller alt av kikerter/linser og bønner.

 

Kanelboller

Har du prøvd å lage kanelboller på tur? Det er virkelig en opplevelse du ikke kan gå glipp av! Bollene kan gjøres så enkle eller avanserte som du ønsker, så dette er noe alle kan få til! Det går an å kjøpe ferdig kanelbolledeig eller pizzabunn, eller du kan lage deigen selv.

I gjærdeigen bruker jeg

  • 180 g (3 dl) hvetemel
  • 1/3 pose tørrgjær
  • 30 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 0,5 - 1 ts kardemomme
  • 1 egg
  • Spe med melk eller vann (ca. 1 dl)
  • 30 g smør

Fyll

  • mykt smør
  • Sukker
  • Kanel
  • (sjokoladebiter, hakkede mandler, rosiner, vaniljekrem)

Slik lager du bollene

  1. Rør sammen alle ingrediensene unntatt smøret.
  2. Tilsett smøret og rør til deigen slipper bakebollen (jeg brukte mykt smør i terninger, men kan også bruke vita smeltet smør).
  3. Legg deigen i en boks og dryss litt ekstra mel over deigen som kan brukes på tur til å forme deigen.
  4. På tur trykker du ut deigen på en flate med litt mel. Jeg bruker et skjærebrett til dette. Dersom du har små skjærebrett, kan du lage til kanelbollene i flere omganger.
  5. Fordel smør, sukker og kanel utover deigen. Du kan enten smøre smøret utover og drysse over kanel og sukker, eller du kan røre sammen alle ingrediensene før du fordeler det på deigen. Da blir det et tykt og digg lag. Det blir aldri nok smør, sukker og kanel.
  6. Skal du lage kanelsnurrer, ruller du deigen sammen og kutter i biter på ca. 1,5 cm.
  7. Skal du lage kanelknuter, bretter du først deigen i to. Skjær ca. 1 cm tykke skiver på tvers av deigen. Strekk litt i bitene og snurr dem ved å holde i hver ende. Lag til slutt en knute av deigbiten.
  8. Stek bollene på svak varme med litt smør i stekepanna. For å være sikker på at de ikke svir seg, kan du snu bollene med jevne mellomrom. Det går også an å sette på svak varme med lokk. Da blir de godt stekt under og litt mindre på toppen dersom du ikke snur dem. Sjekk med jevne mellomrom. Denne oppskriften gir 8-11 boller. Lager du bollene små, blir de raskere stekt. Nyt bollene med kakao eller kaffe i turkoppen!

Fyllet i bollene kan du selvfølgelig variere! Det smaker helt nydelig med sjokoladebiter inni også. Dersom du liker rosiner og hakkede mandler kan du bruker det. Du kan også teste vaniljekrem og mandelfyll. Her er det bare å være kreativ og eksperimentere!

 

Muffins

Jeg syns det smaker så godt med søtsaker på tur! En ny favoritt er muffins med vaniljekrem og blåbær/eple. Blåbærene plukker du på tur langs stien.

Oppskriften gir 5-6 små muffins

  • 50 g smør
  • 50 g sukker
  • 1 egg
  • 1 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 0,5 dl vann eller melk
  • 0,5 ts kanel
  • 0,5 ts kardemomme
  • Blåbær
  • Vaniljekrem

Slik gjør du det

  1. Rør smør og sukker godt sammen til det blir luftig.
  2. Rør inn egget (prøv å ta litt om gangen for å unngå at det blir klumpete).
  3. Bland forsiktig inn hvetemel, bakepulver, vaniljesukker, kanel og kardemomme.
  4. Ha i vann/melk.
  5. Legg røren i en boks til tur.
  6. Fyll 1/3 av doble muffinsformer (dersom de er tynne) med muffinsrøre. Det er lurt å bruke små muffinsformer slik at muffinsene blir raskere stekt. Da unngår du at de svir seg i bunn.
  7. Legg vaniljekrem over (husk å ikke fylle helt til toppen av formene siden muffinsene hever seg litt!
  8. Fordel blåbær eller eplebiter i alle formene. Trykk noen av bærene/eplebitene ned i kremen. Dersom du bruker eple, kan du godt drysse kanel og sukker over eplebitene før du trykker dem ned i kremen.
  9. Fordel smør i kjelen slik at muffinsene ikke svir seg fast.
  10. Stek på svak varme med lokk. Sjekk med jevne mellomrom.
  11. Server med kaffe eller kakao.

 

Utstyr som er lurt å ha med på tur

Smør til steking, stekespade, fyrstikker eller annen tenner, turkopp, lokk, bestikk og noe å spise maten av. Det kan være lurt å ha bestikk i plastikk eller tre siden det veier mindre enn metall. Det er ekstra viktig på langtur når sekken er mer full enn på en dagstur. Det finnes mange forskjellige spisesett som kan brukes. Jeg bruker ofte en stor plastkopp som kan brettes ut eller et trefat.