FRI FRAKT! Du kan betale med VIPPS, Visa eller Mastercard.Slik får du en vellykket natt i hengekøye

Publisert av Dingsebua redaksjon den

Hvis du drømmer om å få en magisk og god natt ute bør du få med deg disse tipsene fra hengekøyeentusiastene.

Hengekøyer har blitt utrolig populært, og vi har spurt åtte entusiaster om hvordan de bruker hengekøyen og hvilke gode tips de kan gi.

En herlig luksus

Det er lite som slår den utrolige følelsen av å ligge ute under åpen himmel. Med en hengekøye kan du gjøre det, og samtidig ligge komfortabelt og godt. En hengekøye er enkel å ta med seg og lett å henge opp. Du trenger bare et par trær, og du slipper å bekymre deg for hvordan underlaget ser ut.
Hengekøyer er forholdsvis rimelige, og finnes i mange ulike fasonger, farger og størrelser. Investerer du samtidig i en myggnetting og en tarp, så er du godt utstyrt.

Gode tips og minner fra hengekøya

Åtte entusiaster har gitt oss sine beste erfaringer, og gode grunner til å teste ut hengekøyelivet. Du finner de alle på instagram, hvor de legger ut flotte bilder fra turer og hverdagsliv.

(Alle bilder er hentet fra respektive instagramkontoer.)

@livingenjoy
"Månen kom på besøk"

Bosted: Gjerdrum
Yrke: Lærer
- Mitt beste minne fra hengekøye var en spontantur med fire venninner i nærområdet der vi bor, ved et blikkstille vann. Trenger ikke gå så langt for å «henge». Vi koste med vin, skravling og vakre omgivelser til langt på natt. Månen kom på besøk og speilet seg i vannet. Vakkert!
Vi våknet til fem grader, strålende solskinn, morgenbad, morgenkaffe og vaktleregg til frokost. Helt herlig, sier Stine.

Tre tips
1. Hold deg varm! Liggeunderlag i hengekøye er viktig for å holde varmen i tillegg til sovepose. Sjekk været, ta med klær etter temperatur. Noe ekstra til føttene om det blir kjølig er lurt.
2. Finn et sted det er god å våkne opp til, en utsikt som gir deg energi og påfyll;)
3. Morgenkaffen er viktig for meg! Det å nyte den etter en natt ute, er magisk! Ta med primus eller varm kaffen på bålet!

@tur.jente
"Det var deilig å kjenne på mestringsfølelsen"

Bosted: Viken
Yrke: Butikksjef

- Mitt beste minne fra overnatting i hengekøye var da jeg tok den første soloturen i skogen. Det å våkne opp til fuglekvitter, solen som varmer deg opp og den roen som er i skogen tidlig på morgenen er helt magisk. Det var deilig å kjenne på mestringsfølelsen av å ha sovet ute alene i det som jeg trodde var så skummelt, men som viste seg å være helt fantastisk! Det var dørstokkmila som førte til mange andre køyeturer i ettertid, sier Tonje.

Tre tips
1. Prøv utstyret og oppsettet ditt på nærtur før du drar på langtur. For eksempel i hagen, på verandaen eller i skogen bak huset.
2. Isolasjon er gull verdt! Invester i en ordentlig sovepose med en gang - og ha et godt underlag. Man vil ikke fryse på tur!
3. Spis og drikk noe varmt før du kryper i soveposen. Gå gjerne et godt stykke for å gå på siste dobesøk, så du har varmen i kroppen når du legger deg.

@hengekoyevenninner
"Små gleder gir så utrolig mye"

Yvonne (32), bor i Fetsund og jobber i barnehage.
Jenny (31), bor i Aurskog og jobber i barnehage.
- Et av våre beste minner må ha vært på langfredag, påsken 2020. Gode og mette etter deilig biffgryte laget på primus, la vi oss godt til rette i hver våre køyer, lo, skravlet og bare nøyt den friske luften og stjernehimmelen. Vi var langt til skogs, langt fra belysning og stjernehimmelen var helt utrolig! Vi lå å undret oss litt over hvor vi trodde månen etterhvert skulle komme frem. Plutselig på høyre side kom månen til syne, steg opp bak tretoppene. Stor, rund og skikkelig lysende. Den speilet seg i det blikkstille vannet og det var helt magisk. Gleden over måneskinnet var så stor, og det var så nydelig å bare ligge å nyte tilværelsen, gode og varme i køyene våre, observere nattens flotte utsikt og bare eksistere! Det er ikke så mye som skal til, små gleder gir så utrolig mye! Det å dra på tur med gode venninner, la skravla gå og bare nyte naturen, er noe som gir oss skikkelig påfyll og masse glede, sier Yvonne og Jenny.

Tre tips
1. Våren er en fin tid for hengekøyeturer. Etter vinteren er det godt å kjenne de fortsatt friske, men litt mindre kalde nettene, og det er utrolig deilig å nyte utsikten fra køya før tiden for innsekter og myggnett kommer.
2. Det å holde varmen er viktig, å ligge å fryse seg gjennom natten gir ingen god opplevelse. Kle seg godt, med riktige klær. Vite at man har en sovepose som er ment for årstiden og gjerne varme seg en varmeflaske før man kryper til køys, det hjelper utrolig på og holder deg og og varm.
3. En tur er aldri for kort, det kan være vel så koselig å finne et leirsted ikke så langt unna bilen, som å vandre km på km for å finne frem. Man er like mye på tur uansett om den er lang eller kort. I en hektisk hverdag er det ikke alltid lett å planlegge lengre turer når man kun har en helg på seg, så om overnattingen skjer i nærområdet, kan det være vel så fint og gi minst like mye glede.

@mirabergum
"Vi fikk en uforglemmelig opplevelse"

Bosted: Eide i Hustadvika kommune
Alder: 32
Yrke: Helsefagarbeider
- Mitt beste minne må nok være en av mine siste turer hvor jeg og min samboer (som aldri hadde sovet ute i hengekøye før) fant oss en perle av en plass, ganske nært hvor vi bor. Med én meter fra vannkanten og solnedgang på ene siden og soloppgang på andre siden av vannet, fikk vi en uforglemmelig opplevelse i hengekøyene våre. Det er slike øyeblikk som er fantastiske å dele med de man er glad i og at de setter pris på naturen like mye som en selv, sier Mira.

Tre tips
1. Jeg elsker solnedganger og soloppganger, og planlegger gjerne turen så jeg får oppleve hvertfall en av disse. Eventuelt i en høyde hvor jeg kan nyte en flott utsikt. Man finner en ekstra ro når man ligger i hengekøya og nyter disse øyeblikkene.
2. Ut fra årstid må jeg tenke over hva slags sovepose, liggeunderlag og klær jeg skal ha med. Det siste man vil er å fryse på natten og da er det viktig å tenke over temperaturen ute på natten. Et godt liggeunderlag eller reinskinn isolerer godt og hindrer at du blir kald fra undersiden. Noe jeg også lærte var og bruke en solid vannflaske som tåler varmt vann, fylle denne med godt og varmt vann en stund før du skal krype ned i soveposen. Å legge den i fotenden av soveposen gir deg en svært behagelig varme når du legger deg og en stund gjennom natten.
Jeg anbefaler også en tarp, den er gull på de turene hvor en regnbyge kommer overraskende på. De tar ikke så mye plass i sekken, men er gull verdt om man ikke ønsker å våkne klissvåt.
3. Når det kommer til mat på tur, sverger jeg til kos å hygge. Det er så mye godt man kan lage på for eksempel stormkjøkken. Spesielt på de kortere turene prioriterer jeg å ta med litt ekstra mat og favoritten nå er blitt kanelsnurrer på stormkjøkken. Man finner så mange gode tips og oppskrifter på turmat på sosiale medier. Eller så kan man bare prøve seg frem.

@kenneth768
"Vi sov på nye plasser hver natt"

Bosted: Mysen i Indre Østfold
Alder: 40

Yrke: Supervisor elektro i olje og gass
- Mitt beste minne med overnatting i hengekøye var på en ukes kanotur i Sverige. Været var helt flott hele uka, vindstille og sol. Vi sov på nye plasser hver natt med mulighet for å henge nesten over vannkanten. Kun myggnetting og køye slik at jeg kunne våkne til sola som stod opp. Hengekøye og kano er en kombo som jeg liker veldig godt. Da får man hengt på nye steder man kanskje ikke kommer til med beina, sier Kenneth.

Tre tips
1. Enkelt oppsett. Finn en opphengsmetode som gjør det lett å sette opp og stramme eller slakke på hengekøya. Da har du mulighet til å tilpasse køya enkelt og raskt. For slakk eller stram køye kan gi dårlig natt. Jeg bruker treehugger, to klatreringer og en karabiner på hvert av trefestene. Trehugger rundt treet, karabiner i trehugger og ringer i karabiner. Tauet fra køya trer jeg gjennom ringene slik at de skaper selvlåsende funksjon. Da er det bare å dra så strammer og låser tauet seg. Å slakke er like enkel bare og skille litt på ringene. Raskt og lett. Treehugger sparer også trærene for mye skade/slitasje.
2. Flere årstider. Ikke bare bruk hengekøya om sommeren. Den finnes mange måter og holde kulden vekke fra undersiden av køya. Ofte har jeg brukt et oppblåsbart liggeunderlag som er beregnet for vinterbruk. Ikke blås det helt opp da er det mer medgjørlig i køya. Jeg har et Exped underlag som har holdt meg varm mange ganger. En tarp over køya gjør det også lunere, selv om man kanskje ikke får sett stjernene. Underquilt kan også lages av en gammel sovepose som du ikke bruker mer, så får den nytt liv.
3. Unngå for mye vind. Selv om det er fint og våkne til flott utsikt om morgenen er det kanskje greit for nattesøvnen og velge steder med ly hvis det blåser mye. En fin utsikt er ofte vindutsatt, så da kan det være greit å trekke litt i ly selv om det går på bekostning av utsikt. Det er en fin grunn til å ta turen igjen når det er vindstille.

@renateklavenes
"Det var stjerneklart og månen stor og rund"

Bosted: Sandefjord i Vestfold
Alder: 33

Yrke: I butikkyrket som medarbeider.
- Mitt beste minne med hengekøye må være da jeg lå i køya en kald vinterkveld, det var stjerneklart og månen stor og rund. En ugle hørtes i det fjerne og jeg lå varm i soveposen min. Det å kikke opp fra hengekøya var helt nydelig, og stillheten som var rundt var ubeskrivelig deilig, sier Renate.

Tre tips
1. Ta med deg hengekøya inn i skogen. Der er det ofte roligere og mindre trafikk enn ute ved for eksempel sjøen. Du kan gå inn på nettsiden ut.no for å finne kart over områder i nærmiljøet eller lengre unna. Jeg velger ofte et sted som gjerne har et lite vann i nærheten, for da har jeg vann om jeg går tom.
2. Hvis du ikke er veldig turvant så ville jeg startet i nærområdet først.
3. Når jeg skal på hengekøyetur må jeg pakke ut fra hvilken årstid det er.
Det er viktig å velge et godt liggeunderlag. Jeg har et liggeunderlag som går til alle årstider, da det går ned til en temperatur på -25.
En god sovepose er også lurt, og her varierer jeg mellom vinterpose og 3-sesongs pose.
Jeg bruker også et reinskinn i køya for ekstra isolasjon.
Er vi på den litt kaldere årstiden så pleier jeg å koke opp varmt vann å ha på en flaske med ullsokk utenpå. Denne har jeg ned i posen og da holder jeg meg varm hele natta.
Ellers pakker jeg med det vanlige, som primus, gass, kniv, sag, øks, osv.
Jeg har også med LED lys i form av kuler som jeg pynter køya med (men dette er ikke en nødvendighet).
Jeg kan også anbefale dobbel hengekøye selv om man er en person. Med de fleste oppblåsbare liggeunderlag så blir ofte en enkel hengekøye litt smal.
På vinteren kan det i tillegg til liggeunderlag, sovepose og reinskinn være veldig lurt å ha med en jervenduk fora med primaloft, eller investere i en underquilt.

@helen_gry
"Vi camper bare et kvarters kjøretur hjemmefra"

Bosted: Råholt i Eidsvoll
Alder: 49 år
Yrke: Butikksjef
- Nå har jeg ikke bare min egen hengekøye, men jeg har også kjøpt en «gjestehengekøye». Det er fordi mange sier at det hadde vært koselig å være med på tur, men de er usikre på om de skal gå til innkjøp av utstyr - før de har prøvd. På denne måten får jeg med meg ungene mine og venner på tur, og nå har både sønn og datter vært med på tur. Da har vi god tid, og vi steker vafler på bålet og snakker, ler og koser oss. På disse turene pakker jeg og legger til rette, og vi drar ikke på langtur. Vi camper ved Hurdalsjøen, bare et kvarters kjøretur hjemmefra. Det viktigste er at vi er sammen og skaper gode minner sammen. Og, jeg håper at de får lyst til å dra på flere turer med sine venner. Og meg, sier Gry-Helen.

Tre tips
1. Ikke heng hengekøya for høyt! Da blir det klønete å komme seg ut og inn. Jeg henger den akkurat så høyt at myggnettingen ikke ligger ned på bakken. Da kan du ha noen ting innenfor nettingen uten at det blir liggende på bakken og bli vått.
2. Ta med et par tøfler eller slippers og ha i køya (eller fotposer om vinteren). Det er kjekt å ha om du skal ut av køya, for eksempel på do om natta. Tursko er ofte litt klønete å få på seg, eller de kan være våte og skal tørkes om natta.
3. Hvis du vil ha et lys om natta, anbefaler jeg en liten lykt eller lampe med solcelle. De lyser hele natta. Kjekt om man må opp, og det skaper også en veldig god stemning. Er det plass i oppakkingen er det veldig hyggelig med en lyslenke.

@sunnivalillesund
"Vi lagde julegrøt på primusen"

Bosted: Kirkenes
Alder: 25 år
Yrke: Politi
- Jeg har mange gode minner fra overnatting i hengekøye, men hvis jeg skal velge ut ett, må det bli da jeg og bestevenninna mi sov ute natt til andre juledag i fjor. Vi gikk til Knabben i Solbergelva, som ikke er så veldig langt å gå, men ganske bratt. Noe som førte til en helt fantastisk utsikt. Det er ganske vindutsatt på toppen, men vi valgte heller utsikt fremfor dette. Vi hadde flaks, for det blåste nesten ikke den natta. Vi lagde julegrøt på primusen før vi la oss. Det var omtrent fem minusgrader den natta, men med oppblåsbart liggeunderlag, vinterpose og reinskinn oppi køya frøys vi ikke. Vi våkna tidlig neste morgen til en helt nydelig soloppgang. Himmelen var gul, oransje og blå, og det var ikke en sky på himmelen. Sola stod opp bak åskammen, og vi kunne følge den mens vi nøyt den første kaffekoppen oppi hengekøya. Da trenger man ikke mer her i livet, sier Sunniva.

Tre tips
1. Utsikt. Noe av det beste med å sove i hengekøye er at man har utsikt, i motsetning til når man sover i telt. Derfor pleier jeg velge ut steder å henge hvor man har fin utsikt, og søker ofte opp mot høyder. Jeg prøver å tilpasse hvor jeg henger med hvor jeg vet sola går opp eller ned. Det er helt nydelig å kunne ligge i køya og se sola stå opp eller gå ned, og nyte det fantastiske lyset på himmelen.
2. Værmelding. Jeg pleier alltid å sjekke værmeldinga nøye før jeg drar ut. Man kan selvfølgelig sove ute uansett vær, men jeg syns det er noe hyggeligere å sove i hengekøye når det er bra vær. Man er ganske utsatt for vind og regn når man sover i hengekøye, i motsetning til når man sover i telt. Så jeg liker å dra ut når jeg ser på værmeldinga at det ikke er meldt nedbør, ikke er meldt så mye vind og helst klarvær.
2. Kos. Det er viktig å kose seg når man er på tur. Jeg liker å ha med noe ekstra godt å kose meg med. Å ligge i hengekøya, å høre på alle de fine lydene, se utover en fin utsikt og nyte en kald øl, det blir faktisk ikke bedre enn det.

@camillaselmerolsen
"Vi våknet til fuglekvitter og morgensol"

Bosted: Hov, Innlandet
Alder: 29 år
Yrke: Tatovør
- Mitt beste hengekøyeminne er fra da jeg og noen venninner dro på tur i påsken 2020. Det er noe spesielt med bålkos på kvelden, god mat og latter, og våkne til fuglekvitter, morgensol og en flott utsikt over Randsfjorden, sier Camilla.

Tre tips
1. På vårparten da gradene fortsatt kryper ned mot null er det genialt med varmeflasker til å ha nede ved beina og en man kan flytte rundt etter behov. Jeg er en frysepinne, så det har vært alfa omega for min del.
2. Det er null isolasjon i en hengekøye alene, så en underquilt er å anbefale. Sammen med ett godt skumunderlag kombinert med ett ullteppe på kalde netter.
3. Jeg er glad i å lage mat på tur, så ett stormkjøkken er alltid med. Med gode forberedelser hjemme kan man lage hva som helst. Men, husk å ta med ett par poser til søppel som du putter i sekken om natten. Den henger du forøvrig opp i ett tre, så du slipper besøk av sultne dyr. Om du ikke får hengt den opp i ett tre, kan du pakke med deg ett par karabinkroker, så du kan feste sekken til tauet rundt treet.

Utstyrstips

Her er noen tips til utstyr for hengekøye-turen. Hentet fra nettbutikken i kategorien Ute i det fri.

Hengekøye 270x140 cm. Hengekøyene er laget i solid materiale, veier 520 gram og tåler vekt opp til 200 kilo.

Myggnett for hengekøye. 100 prosent nylon. Størrelse 340x140 cm, og vekt 350 gram.

Hengekøye med myggnetting. Veier kun 700 gram og tåler vekt opp til 200 kilo.

Karabinkrok. Veier kun 70 gram og tåler opp til 25 kilonewton.

Pute for hengekøye. Komfortabel oppblåsbar pute med størrelse 42x32x13 cm.

Stropper til oppheng. To stropper med lengde på ca. 200 cm. Tåler opp til 200 kilo belastning.

Underquilt til hengekøye. Isolere for kulde som kommer opp fra bakken.

Led-lys. Lite og lett lys med karabinkrok.