FRI FRAKT! Du kan betale med VIPPS, Visa eller Mastercard.Slik planlegger du turen din

Publisert av Dingsebua redaksjon den

For å sikre deg gode opplevelser på turen er det smart å bruke litt tid tid planlegging.

Skal du ut i skogen eller til fjells, sommer eller vinter, på dagstur eller lengre turer, så er det bra å planlegge. Det reduserer risikoen for at turen skal bli mislykket. Det er naturligvis mye gøy i å dra på en helt spontan tur, uten noen form for forberedelser. Det kan gi deg opplevelser som er helt fantastiske. Men litt mer trygghet og struktur setter ingen begrensning for god opplevelser.

Gode tips

Vi har spurt et knippe glade turfolk om hvilke tips de har til planlegging. Noen liker å være ute alene, mens andre elsker å dele opplevelsene med et fast turfølge. Noen foretrekker dagsturene, mens andre går Norge på langs. Noen hovedpunkter som går igjen er:

  • Lag en sjekkliste over hva du trenger!
  • Samle informasjon om stedet du skal til.
  • Du trenger ikke gå langt for å ha det fint.

Meld fra til andre

En viktig og god rutine er å fortelle andre at du skal ut på tur. Da har du en trygghet hvis noe skulle skje med deg på turen, særlig hvis du er alene. Gi noen disse opplysningene før du drar ut, selv om det bare er en dagstur: 

  • Hvor skal du på tur?
  • Hvor lenge skal du være ute?
  • Er du alene eller har du turfølge?
  • Vil du sende melding med oppdateringer underveis?

Her følger noen gode tips fra ulike turfolk. Både til utstyr, steder og hvordan du får en god opplevelse.
(Alle bilder er hentet fra respektive instagramkontoer.)

@elinoverland
"God planlegging gir trygghet"

Elin med utsikt overxxxx

VAKKERT: Elin med majestetisk utsikt fra Tarløysa i Romsdal (øverst) og Goksøyra i Eresfjord (nederst). Sjekk ut @elinoverland for flere slike bilder.

Elin Øverland, bor i Drammen og jobber som spesialpedagog.
- Mitt beste turminne tror jeg må være en vinterdag på Dovre. Vi tilbrakte fire dager med fjellski og pulk. På dag to spiste vi lunsj mens vi så på fire moskuser vandre noen hundre meter unna oss. Dagen etter møtte vi på tre fjellrever på ganske nært hold. På denne turen så vi flere moskuser enn mennesker. Jeg har aldri sett moskus eller fjellrev før, så det var litt av en opplevelse og er minner jeg sent vil glemme, sier Elin.

Tips til planleggingen
- God planlegging gir trygghet og mer tid til å nyte selve turen. Under planlegging av tur er det alltid tre ting jeg passer på å gjøre, og som også er mine beste tips for planlegging. De tre er:
1. Bli kjent med området på kartet.
2. Lag en detaljert pakkeliste på det du skal ha med deg.
3. Bli kjent med og sjekk utstyret ditt før du drar ut på tur.

Dette må være med
- Det er lite som slår frokostkaffen ute i naturen. Så kaffe må jeg alltid ha med på tur. Og sjokolade, sier Elin.

Favoritt turmål
- Åh, det er vanskelig å velge! Vestlandet generelt har en helt fantastisk natur, og jeg elsker kombinasjonen av fjord og fjell. Kanskje spesielt Romsdal, hvor jeg har vokst opp, avslutter Elin.

@utenattdilla
"Først og fremst bør du gjøre litt research"

 

OPPLEVELSER: Mette og Kathrine er @utenattdilla på instagram, og viser sine følgere gode opplevelser fra turer i skog og på fjell.

Mette Langnes, bor i Oslo og jobber som vernepleier
Kathrine Karlsen, bor i Oslo og jobber som markedsansvarlig
- Vi har veldig mange gode turminner. Men de minnene som fester seg best er ofte de som byr på magiske solnedganger, eller den tilfredse følelsen når man nyter stillheten på toppen av en høyde eller de turene hvor du virkelig finner roen i hengekøyen med fuglekvitter og vind i trærne som eneste lyder. God mat gir også gode turminner og kan skape mestringsfølelse.
Vi hadde en tur på Skeikampen rett før påsken i 2019 med ski og telt i pulken. Turen bød på strålende sol hele uken, magiske solnedganger og glimrende skiføre, og det er en tur som virkelig har festet seg.
Vi hadde også en fantastisk nyttårsaften på Grefsenkollen utkikkspunkt ett år. Hvor tåka lettet klokken 23:45 og hele Oslo åpenbarte seg full av raketter i det vi gikk inn i det nye året, forteller Mette og Kathrine.

Tips til planleggingen
- Først og fremst bør du gjøre litt research. Gjør deg opp en formening om hvordan det ser ut dit du skal. Bruk oversiktskart, planleggingskartene fra DNT, appen UT.no eller andre kart, beskrivelser og bilder. Søk gjerne opp steder på Instagram for nyere bilder av områdene. Sjekk ut distanse og høydemeter. Det kan også være smart å finne ut hvor det er naturlige vannkilder. Denne researchen gir grunnlag for hva du tar med deg og hva du forbereder deg på mentalt.
Skriv pakkeliste, og er dere flere på tur fordel gjerne fellesutstyr på alle som er med. Det er unødvendig å bære dobbelt opp.
Hvis du ikke har vært mye på tur, kan du ofte tenke deg om en gang til etter at du har lagt frem utstyret. Trenger du virkelig den? En for tung sekk kan gjøre en tur mer strabasiøs enn nødvendig. Spesielt hvis du ikke er vant til å bære tungt. Alle vil jo ha en god opplevelse av turen til destinasjonen også. Bare ikke pakk så lite at du ikke har klær til å skifte eller sove i. Brukte sokker er for eksempel en kilde til kalde føtter om natten, sier Mette og Kathrine.

Dette må være med
- Kaffe og en god kopp. Vi har til og med designet vår egen kopp. Det er ingenting som slår det å strekke seg ut etter "jetboilen" mens man fortsatt ligger i hengekøya. En kopp kaffe på «senga» gir oss en bra start på dagen. Vi legger alltid dette klart før vi legger oss.
Førstehjelpsutstyr er så klart med på litt lengre turer. Som turledere har vi begge gått fjellmedisinkurs og sett viktigheten av å vite hva man faktisk har med seg på tur, og det er lurt å alltid ha den plassert på samme plass i sekken, gjerne lett tilgjengelig.
Vi har også alltid med oss en liten utstyrpose. For eksempel så har vi alltid med fyrstikker, lo fra tørketrommel og en OB til opptenning. Karabinkroker kan brukes til alt, hundeposer til å pakke inn toalettpapir, og en ekstra søppelpose til etterlatt søppel.
Og en god lue er deilig på natten, selv på sommeren, da brukes den som «rullegardin», sier Mette og Kathrine.

Favoritt turmål
- Vi hadde en nydelig tur til Lofoten for noen år siden. Den leverte på alle måter. Solskinn, majestetisk natur og nydelig toppturer. Vi må nok dit igjen. Vi har egentlig mye uoppdaget nordover som vi gleder oss til å utforske. Ellers er vi jo veldig glade i nærmarka. Tenk at Oslo har så mye vakker skog, nydelige vann og flotte utkikkspunkter. Vi er heldige, avslutter Mette og Kathrine.

@sindreko
"Jeg elsker å bruke Excel"

LINDESNES: Sindre Kolbjørnsgard går Norge på langs i 2020. På @sindreko kan du se mange flotte bilder fra den turglade eventyreren.

Sindre Kolbjørnsgard, bor i Trondheim og studerer marinteknikk på NTNU.
- Mitt beste turminne er å stå på toppen av Denali, Nord-Amerikas høyeste fjell.

Tips til planleggingen
- Før lengre turer elsker jeg å bruke Excel. Der får jeg en enkel oversikt over alt sammen. Jeg synes det ofte kan være fint å sette opp enkle formler for å beregne alt mulig. Etter endt tur liker jeg også å føre inn hvordan turen gikk, hvor mange kilometer jeg gikk, hvor mye drivstoff jeg brukte, og hvor mye av maten jeg spiste. Dette gjør at jeg på nye turer kan hente ut nøkkelverdier for å beregne dette til tilsvarende turer. Jeg har også laget en youtube-film med tips om hvordan jeg kunne planlegge Norge på langs på tre uker, sier Sindre.

Dette må være med
- Jeg må alltid ha med meg et godt kamera, sier Sindre.

Favoritt turmål
- Mitt favoritt turmål er nok Grønland om jeg kan velge hva som helst. I Norge er jeg veldig glad i Finnmark, der får du både endeløse vidder og kule fjelltopper, avslutter Sindre.

@linn.oldervik
"Jeg skriver alltid liste"

INSPIRASJON: Linn viser frem turglede på @linn.oldervik, både sommer og vinter.

Linn Kjøl Oldervik, bor i Aure på Nordmøre og jobber som pedagogisk leder i kommunal barnehage.
- Mitt beste turminne må være fra sommeren 2018. Jeg hadde nettopp gått gjennom et samlivsbrudd, og hadde egentlig ikke lyst på tur i det heletatt. Men ble med på kjøretur fra Nordmøre til Lofoten med to gode venninner. Det skulle vise seg å bli den fineste ferien jeg har hatt. Vi hadde to motto for turen, og det var «det årna sæ» og «pianolivet», og det var akkurat det som gikk igjen hele turen. Vi hadde griseflaks og traff på nydelig vær og 25 grader nesten hele turen, lite turister grunnet dårlig vær tidligere, og fastboende som var helt utrolig gjestfrie (det vil jeg tro de er året rundt altså, akkurat DET var nok ikke snakk om flaks). Vi fikk dusjet nesten hver dag, selv om vi «backpacket», og hadde helt nydelige opplevelser både med tanke på turmål, matopplevelser og kultur. Vi ble enige om at vi skal definitivt tilbake, sier Linn.

Tips til planleggingen
- Jeg skriver alltid liste over det jeg skal ha med meg. Før alt går i sekken krysser jeg av at jeg har lagt det frem. Da glemmer jeg ikke tannkosten, fyrstikkene og andre viktige ting. Jeg har en basisliste som jeg alltid tar utgangspunkt i, men utstyret varierer etter hvor turen går, om jeg skal lage mat selv, vær, temperatur osv.

Dette må være med
- Jeg må ha med meg batteribank og mobil, kaffe og oppblåsbart liggeunderlag.

Favoritt turmål
- Det er vanskelig å velge. Jeg er ikke så bevandret rundt omkring, men her hjemme på Aure må det nok bli fjellområdet rundt grensen mellom indre Aure og Heim (gamle Hemne). Der er det fine stier der Fjordruta går, og masse flotte fiskevann.
Kuvatna i Aure er et sted jeg ofte kommer tilbake til. Ligger lett tilgjengelig, fin fisk selv om den sjelden biter og som oftest lite mygg. Lett å finne fine teltplasser der oppe.
Dreiertjønna er en liten underdog i Aure. Kort vei opp, men tungt terreng. Mye småfisk i vannet, men da er du nesten garantert napp. Det ligger en tusletur unna andre fiskevann, og det er flott utsikt mot havet og solnedgangen fra Dreiertjønna (Sultjønna på kartet). Nydelig plass, avslutter Linn.

 

Utstyrstips

Her er noen tips til utstyr for turen din. Hentet fra nettbutikken i kategorien Ute i det fri.

Hengekøye 270x140 cm. Hengekøyene er laget i solid materiale, veier 520 gram og tåler vekt opp til 200 kilo.

Myggnett for hengekøye. 100 prosent nylon. Størrelse 340x140 cm, og vekt 350 gram.

Hengekøye med myggnetting. Veier kun 700 gram og tåler vekt opp til 200 kilo.

Karabinkrok. Veier kun 70 gram og tåler opp til 25 kilonewton.

Pute for hengekøye. Komfortabel oppblåsbar pute med størrelse 42x32x13 cm.

Stropper til oppheng. To stropper med lengde på ca. 200 cm. Tåler opp til 200 kilo belastning.

Underquilt til hengekøye. Isolere for kulde som kommer opp fra bakken.

Led-lys. Lite og lett lys med karabinkrok.